Andraševečka 7
+385 95 911 3601

DIGITALNI TISAK

Digitalni tisak je relativno nova tiskarska tehnologija koja svakim danom sve više napreduje i postaje sve prisutnija u grafičkoj industriji.

Prednosti digitalnog tiska su:

  • povoljna cijena za manje i srednje naklade
  •  kratak rok isporuke
  •  mogućnost personalizacije otiska (svaki sljedeći otisak može imati varijabilne podatke)
  •  visoka kvaliteta ispisa

Digitalni tisak se u svojoj osnovi dijeli na lasersku i inkjet tehnologiju, s time da se inkjet tehnologija dijeli na još neke podvrste, kao što su: UV tisak, sublimacijski tisak i solvent based tisak.

Laserska tehnologija (iako laser ne mora nužno biti sastavni dio ovakvog pisača) radi na principu različitih naboja.

Glavni dijelovi pisača su laser, bubanj i toneri. Nakon što se dokument sa računala pošalje na pisač, stvara se “slika” tog dokumenta u električnom obliku. Takva slika se prenosi na bubanj, na koji se zatim hvataju čestice tonera, jer su čestice i bubanj različito nabijeni. Sa bubnja se čestice prenose na papir ili neki drugi tiskovni medij, te se fiksiraju na visokoj temperaturi. Tako dobivamo trajan i kvalitetan tiskovni materijal.

Kod Inkjet tehnologije kapljice tinte, vrlo malog volumena, se izbacuju iz glave za printanje na tiskovni medij.

UV tisak je najmoderniji i odlikuje ga iznimno brzo fiksiranje (sušenje) kapljice tinte u roku od 0,2 sekunde, te kapljica nema vremena da se razlije, pa je time i sama preciznost tiska puno veća. Sušenje se obavlja putem posebnih UV lampi koje emitiraju UV svjetlost.

Sublimacijski tisak je podvrsta Inkjet tiska koja se najčešće koristi za tisak na tkanine. Sublimacijska boja se otisne na tkaninu te se onda u preši pod visokim pritiskom i temperaturom (cca 200 °C) povezuje sa molekulama tkanine te tako postaje njezin neodvojivi dio.

Osnovna karakteristika Solvent based tiska je da tijekom tiska solvent (razrijeđivač) otvara pore u materijalu na koji se tiska i tako pigment boje, koji se otopio u tom razrijeđivaču, prodire u strukturu tiskovnog materijala i tamo ostaje. Odlikuje ga iznimna mehanička otpornost otiska. Najčešće se primjenjuje za ispis namijenjen vanjskoj upotrebi. Materijali koji se koriste za tisak solventnom tehnologijom su: pvc folije, papiri, cerade.

Mi koristimo laserski digitalni printer Xerox DocuColor 250 za ispis iz arka najvećeg otisnog formata do 450×320 mm i maksimalne gramature papira do 350 g., i Solventni printer Mimaki CJV 30-160 za tisak iz role, maksimalne širine otiska do 1600 mm.

Solventni printer Mimaki CJV 30-160 ujedno posjeduje i mogučnost konturnog izrezivanja PVC folije.